achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

25 jun 2017

GMW Sessies #16 ▸▸

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

◂ terug naar overzicht

Maandag 22 05 2017
Gezocht: vrijwilligers voor Ligeti’s Poème Symphonique!

Op pinkstermaandag 5 juni is er weer een Culturele Zondag (let op: maandag), met de naam Utrecht Centraal, die deze keer volledig in het teken staat van de Utrechtse muziekscene. Tijdens Utrecht Centraal treden honderden Utrechtse muzikanten op in alle denkbare genres: van pop en jazz via klassiek naar wereldmuziek tot smartlappen. Uiteraard ontbreekt Gaudeamus Muziekweek niet op het programma!

Één van onze drie programmaonderdelen tijdens Utrecht Centraal is een reeks uitvoeringen van Ligeti’s Poème Symphonique, waarvoor 100 mechanische metronomen worden opgewonden en ingesteld op een eigen tempo, zodat de willekeurige manier waarop de klankdichtheid afneemt het luisteren tot een hypnotiserende ervaring maakt. In 1963 ging dit legendarische werk in première tijdens de Gaudeamus Muziekweek en de opvoering leidde tot protesten in de zaal en op de nationale televisie: een concert zonder muzikanten?

Inmiddels zijn we 54 jaar verder en doen we het gewoon nog een keer, maar daar hebben we wel een aantal handjes bij nodig! Zo moeten de metronomen voorafgaand aan de uitvoeringen worden klaargezet, dienen ze allemaal op dezelfde manier te worden opgewonden en moeten ze zo simultaan mogelijk worden gestart. De gratis toegankelijke uitvoeringen vinden plaats om 13:00, 15:00, 16:00 en 17:00 uur in de Stijlkamer (het nieuwe gedeelte van Hoog Catharijne) en duren elk zo’n 15 minuten.

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van een nieuwe, legendarische uitvoering van dit unieke werk? En ben je op pinkstermaandag 5 juni beschikbaar van 12:00 tot 18:00 uur? Meld je dan voor maandag 29 mei aan door een mail te sturen naar martijn@muziekweek.nl o.v.v. ‘Aanmelding Poème Symphonique’.

In ruil voor je inzet krijg je van ons een gratis ticket voor het openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2017, door Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam op woensdag 6 september in TivoliVredenburg.

 

◂terug naar overzicht