achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

25 jun 2017

GMW Sessies #16 ▸▸

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

Componist

◂terug naar overzicht

 • Stefan Prins (1979), België

  Nadat hij een studie voltooid had als elektrotechnisch ingenieur studeerde Stefan Prins piano en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, muziektechnologie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en sonologie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds september 2011 is hij bezig met promoveren in het vakgebied compositie aan de Harvard-universiteit, waar hij wordt begeleid door Chaya Czernowin. Als componist ontving hij een aantal belangrijke prijzen waaronder de ISCM Young Composer Award, de Kranichsteiner Muziekprijs en het Staubach-honorarium (Darmstadt) en de impuls compositieprijs (Graz). In 2012 riepen de Belgische muziekjournalisten hem uit tot ‘Jong Musicus van het Jaar’. Stefan Prins is nauw betrokken bij het Nadar Ensemble. Zowel als componist/pianist en als lid van het artistieke bestuur. Zijn muziek wordt op vele plaatsen uitgevoerd. Onder andere door Klangforum Wien, Nadar Ensemble, Ictus Ensemble, Nikel Ensemble, Ensemble Mosaik, Dal Niente, Ensemble Recherche, elektrische gitaarkwartet Zwerm, Trio Accanto, Champ d’Action.

  Artikel over het werk van Stefan Prins in het Belgische tijdschrift Rekto Verso.

  Website
  Facebook
  Vimeo
  Soundcloud
  YouTube

  COMPOSITIE:
  Generation Kill (2012, 24'00'')

  2011: De Arabische Lente zet diverse landen in het Midden-Oosten in vuur en vlam. De hele wereld is getuige van een golf van revolutionaire gebeurtenissen die worden geregistreerd door demonstranten met behulp van smartphones of webcams. Iedereen zet foto’s en video’s op internet. Sociale media zorgen voor nog meer actie.

  2011: Op basis van een grootschalig onderzoek wordt berekend dat er sprake is van één cctv-bewakingscamera op elke 32 Britten.

  2011: De media publiceren steeds meer beelden van zogenaamde drones die op afstand bombarderen in Irak, Afghanistan, Pakistan.

  2011: Op YouTube ontdek ik een zeven jaar oude video die als teaser dient voor de tv- serie Generation Kill, gebaseerd op het gelijknamige boek, waarin Evan Wright vertelt over zijn ervaringen als oorlogscorrespondent, ingebed bij het 1ste Verkenningsbataljon van het Amerikaanse Marinierskorps tijdens de invasie van Irak in 2003. Eén van de meest schokkende uitspraken is afkomstig van een marinier: “Het is de ultieme opwinding – je begeeft je in de strijd met goede muziek op de achtergrond.” Om Evan Wright te citeren: “Deze oorlog wordt uitgevochten door de eerste PlayStation- generatie. Je kunt wel stellen dat het doden hen erg goed afging in Irak.”

   

  ◂terug naar overzicht