over Gaudeamus Muziekweek

De Gaudeamus Muziekweek, jaarlijks begin september in Utrecht, presenteert de nieuwste muziek van de jongste generatie componisten in spannende programmaformats en op bijzondere locaties. De Gaudeamus Muziekweek is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten wereldwijd.
Een belangrijk onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek is de uitreiking van de Gaudeamus Prijs, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar.
Sinds 2011 vindt de Gaudeamus Muziekweek plaats in Utrecht, alwaar het in korte tijd is uitgegroeid tot de belangrijkste initiator van nieuwe muziek-activiteiten. Door het seizoen heen organiseert Gaudeamus nieuwe muziek concerten in RASA. Naast deze activiteiten wil Gaudeamus een platform zijn voor nieuwe prikkels en ontwikkelingen binnen de hedendaagse muziek in Nederland en daarbuiten. Daarom is Gaudeamus een actieve partner in netwerken zoals ECPNM, ISCM, IAMIC en het onlangs opgerichte Europese Ulysses Network. Sinds januari 2012 wordt een jaarlijks satelliet-festival “Gaudeamus Muziekweek New York” georganiseerd i.s.m. The Issue Project Room in Brooklyn, New York.

Korte geschiedenis Gaudeamus Muziekweek

In 1947 organiseerde de Stichting Gaudeamus de eerste Bilthovense Muziekweek en al snel groeide de organisatie uit tot internationaal niveau. De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek is gericht op muziek van jonge componisten.

Aanvankelijk was de Gaudeamus Muziekweek gewijd aan Nederlandse componisten, maar al in 1950 werd de Muziekweek opengesteld voor componisten uit de hele wereld. Elk jaar worden nieuwe en recente werken van componisten gepresenteerd, met de nadruk op componisten jonger dan 35 jaar. In 1988 werd de maximum leeftijd verlaagd naar 30 jaar.

Tot 1977 was er in de Muziekweek een compositie competitie, met verschillende prijzen die werden uitgeloofd door een jury bestaande uit internationaal gerenommeerde componisten. Tussen 1977 en 1983 werden de geldprijzen afgeschaft, selectie en uitvoering waren nu de bekroning van de beste ingezonden werken. Ook waren alleen inzendingen mogelijk voor de jaarlijks wisselende categorieën voor solisten en ensembles.

In 1984 keerde de competitie binnen de Muziekweek selecties terug, nu nog maar met 1 prijs: de Gaudeamus Prijs. Deze prijs bestaat nu uit een bedrag van 4.550,- Euro als opdracht voor het schrijven van een nieuw werk, en is zodoende een hulp in de carrière van de componist. Het opdrachtwerk wordt uitgevoerd in de Gaudeamus Muziekweek van het daarop volgende jaar.

Gaudeamus begon in 1945 in Bilthoven en verhuisde in 1983 naar Amsterdam. In 2008 fuseerde de Stichting Gaudeamus met enkele andere Nederlandse muziekorganisaties in MCN – Muziek Centrum Nederland en werd de Gaudeamus Muziekweek door de afdeling hedendaagse muziek in Amsterdam georganiseerd. Sinds 1 januari 2011 is de Gaudeamus Muziekweek weer een zelfstandige organisatie, gevestigd in Utrecht.