achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

De nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Van modern classical en minimal soundscapes tot modern composition vol elektronica en cross-over voor gevorderden. Laat je overdonderen door muziek die nog geen vast platform heeft, soms zelfs nog geen naam. Of je nu muziekliefhebber bent die snakt naar onbekende vormen van muziek, een festivalfan die zich graag laat verrassen of een doorgewinterde concertganger, Gaudeamus Muziekweek is er voor jou.

Agenda

07 Jun 2015

Sessies # 9 ▸▸

09 Sep 2015

Openingsconcert Gaudeamus Muziekweek 2015: MEDEA ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

Over Gaudeamus

Gaudeamus presenteert, organiseert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van de jongste generatie componisten. Al 70 jaar staat Gaudeamus aan de wieg van de hedendaags klassieke muziek in Nederland en is niet meer weg te denken uit het huidige internationale nieuwemuziekleven. De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek vindt sinds 2011 plaats in Utrecht. Het is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten wereldwijd. Een belangrijk onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek is de uitreiking van de Gaudeamus Prijs, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar.

Door het seizoen heen organiseert Gaudeamus try-outs in het Muziekhuis Utrecht. Tijdens de zogenaamde Gaudeamus Sessies klinken voorproefjes uit de Gaudeamus Muziekweek, spelen jonge ensembles nieuw werk en worden (nog) onbekende componisten geïntroduceerd. Naast deze activiteiten is Gaudeamus een platform voor nieuwe prikkels en ontwikkelingen binnen de hedendaagse muziek in Nederland en daarbuiten. Daarom is Gaudeamus een actieve partner in netwerken zoals ECPNM, ISCM, IAMIC en het onlangs opgerichte Europese Ulysses Network. In januari 2012 had bovendien de allereerste “Gaudeamus Muziekweek New York” plaats en in april 2014 volgde de eerste editie van “Gaudeamus Canada”.

 

Korte geschiedenis Gaudeamus Muziekweek