Concertroute dinsdagavond

De meeste avondprogramma's maken onderdeel uit van spannende, muzikale routes. Met drie (korte) concerten op een avond bent u welkom op verschillende locaties in de stad. Dit concert maakt deel uit van de Concertroute van de dinsdagavond.

Kijk voor meer informatie over deze route hier.

Concerten

◂ terug naar overzicht

◂ Vorige Volgende ▸

Dinsdag 04 Sep 2012 kamermuziek · Institut Néerlandais · kytopia

EnAccord Strijkkwartet, één van de meest frisse Nederlandse strijkkwartetten speelt vanavond onder meer de twee winnende strijkkwartetten van Hikari Kiyama (Japan/Nederland/Frankrijk) en Nicolas Tzortzis (Griekenland). Vorig jaar bracht het kwartet in opdracht van Gaudeamus de première van een nieuw werk van Marko Ciciliani in de Gaudeamus Concertserie. Ook dat werk staat op de lessenaar, met Ciciliani zelf op live elektronica.

Het Amsterdamse Prisma Strijktrio musiceert op het scherp van de snede en is thuis in de microtonale stemming die het werk L'essence Perd Son Sens van Gaudeamus Prijs 2012-juryselectie Beavan Flanagan verlangt. Daarnaast componeert Morris Kliphuis (bekend van onder meer The Kyteman Orchestra) een nieuw werk voor het trio waarin zijn jazzachtergrond naar voren komt.

Voorafgaand aan en na afloop van dit concert is de installatie Momentum van Xandra van der Eijk te bezichtigen. Momentum toont het ritme en registreert het verstrijken van de tijd. De installatie met de daarbij horende handelingen van de kunstenaar beschrijven de bitterzoete gevoelens van vergankelijkheid. In een vier meter lange ijzeren constructie tekenen pigment-druppels traag kringen op een wateroppervlak. Ze stuwen elkaar langzaam op en zorgen ervoor dat het verstilde oppervlak (bijna onzichtbaar) continue verandert. Het is een proces dat eindeloos door lijkt te gaan, totdat het natuurlijke materiaal na ongeveer vijf dagen is bedorven en het effect niet langer stand houdt. Dit alles resulteert in een krachtig visueel residu; een registratie van een langdurig proces en een herinnering aan dat wat ooit was.

 

◂terug naar overzicht