Concertroute woensdagavond

De meeste avondprogramma's maken onderdeel uit van spannende, muzikale routes. Met drie (korte) concerten op een avond bent u welkom op verschillende locaties in de stad. Dit concert maakt deel uit van de Concertroute van de woensdagavond.

Kijk voor meer informatie over deze route hier.

Concerten

◂ terug naar overzicht

◂ Vorige Volgende ▸

Woensdag 05 Sep 2012 winnaars YCM · kort en krachtig

Afgelopen februari vond de 18e Young Composers Meeting van orkest de ereprijs plaats in Apeldoorn. In een bomvolle Apeldoornse Gigant klonken zo’n 15 korte werken die door de ereprijs met vuur en passie werden uitgevoerd. De winnaars van de afgelopen editie klinken vanavond, waaronder het werk ABC’s Trilobite Triacle van de Utrechtse componist Gijs van der Heijden. Daarnaast maar liefst twee nieuwe werken van jurylid Martijn Padding. Nederland-Muziekland met een glansrol voor sopraan Caroline Cartens en Dirk Luijmes op het harmonium. In Piéton de Hauterives bespeelt Marco Blaauw zijn zelfgebouwde dubbeltrompet! Luister hier naar een aantal passages uit deze compositie (1, 2 en 3).

orkest de ereprijs staat onder leiding van Wim Boerman.

Voorafgaand aan en na afloop van dit concert is de installatie Momentum van Xandra van der Eijk te bezichtigen. Momentum toont het ritme en registreert het verstrijken van de tijd. De installatie met de daarbij horende handelingen van de kunstenaar beschrijven de bitterzoete gevoelens van vergankelijkheid. In een vier meter lange ijzeren constructie tekenen pigment-druppels traag kringen op een wateroppervlak. Ze stuwen elkaar langzaam op en zorgen ervoor dat het verstilde oppervlak (bijna onzichtbaar) continue verandert. Het is een proces dat eindeloos door lijkt te gaan, totdat het natuurlijke materiaal na ongeveer vijf dagen is bedorven en het effect niet langer stand houdt. Dit alles resulteert in een krachtig visueel residu; een registratie van een langdurig proces en een herinnering aan dat wat ooit was.

Website Young Composers Meeting

 

◂terug naar overzicht