Concertroute vrijdagavond

De meeste avondprogramma's maken onderdeel uit van spannende, muzikale routes. Met drie (korte) concerten op een avond bent u welkom op verschillende locaties in de stad. Dit concert maakt deel uit van de Concertroute van de vrijdagavond.

Kijk voor meer informatie over deze route hier.

Concerten

◂ terug naar overzicht

◂ Vorige Volgende ▸

Vrijdag 07 Sep 2012 gerenommeerd · Amsterdams ensemble · Turkse composities

Het Nieuw Ensemble werkt intensief samen met jonge componisten. In dit componistenpracticum kunnen compositiestudenten gedurende acht maanden schetsen van een nieuw werk in wording door de musici laten uitvoeren en hun ideeën toetsen aan de praktijk. Daarnaast organiseert het NE competities in verschillende landen om jong talent op het spoor te komen. In dit programma speelt het NE de beste werken uit de Turkish Composers’ Competition, Üngüjin van Mithatcan Öcal en Happy-Go-Lucky-Strike van Emil Tan Erten. Daarnaast het werk As a fallen leaf, on a waving stream van Tak Cheung Hui, uit het componistenpracticum Alles kan! – kan alles? Verder klinkt Yriaes van Thanasis Deligiannis, genomineerd voor de Gaudeamus Prijs 2012.

Het Nieuw Ensemble staat onder leiding van Jussi Jaatinen.

Voorafgaand aan en na afloop van dit concert is de installatie Momentum van Xandra van der Eijk te bezichtigen. Momentum toont het ritme en registreert het verstrijken van de tijd. De installatie met de daarbij horende handelingen van de kunstenaar beschrijven de bitterzoete gevoelens van vergankelijkheid. In een vier meter lange ijzeren constructie tekenen pigment-druppels traag kringen op een wateroppervlak. Ze stuwen elkaar langzaam op en zorgen ervoor dat het verstilde oppervlak (bijna onzichtbaar) continue verandert. Het is een proces dat eindeloos door lijkt te gaan, totdat het natuurlijke materiaal na ongeveer vijf dagen is bedorven en het effect niet langer stand houdt. Dit alles resulteert in een krachtig visueel residu; een registratie van een langdurig proces en een herinnering aan dat wat ooit was. 

◂terug naar overzicht