Op zaterdag 8 en zondag 9 september vinden om 12:30 en 14:30 speciale routes met gids plaats in Museum Speelklok langs de klankinstallaties die Gaudeamus tijdelijk aan de collectie heeft toegevoegd. Deze routes worden afgesloten met een mini-concert van Lunapark. Artistiek leiders Anthony Fiumara en Arnold Marinissen doken in de archieven van Speelklok en vonden daar pianorollen van legendarische componisten die door hen van een nieuw arrangement zijn voorzien. Dat is pas oude muziek een nieuw leven schenken!

Programma:

Igor Stravinsky/Aart Strootman: Piano Sonata, deel 1 (1924/2012)
Alexander Skrjabin/Arnold Marinissen: Drie stukken voor piano, Opus 45: deel 3, Prélude (1904/2012)
Alexander Skrjabin/Arnold Marinissen: Vier stukken voor piano, Opus 51: deel 3, Poème Ailé (1906/2012)


(Kaarten voor deze routes kosten 5 euro en zijn te koop aan onze festivalbalie in Museum Speelklok)

Concerten

◂ terug naar overzicht

◂ Vorige Volgende ▸

Zaterdag 08 Sep 2012 app · geluidskunst · warp records · mechanisch · interactief · immersief
Klankinstallaties in Museum Speelklok Aanvang: 10:00 Locatie: Museum Speelklok
Uitvoerenden: Lunapark Componisten: Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk, Felix Thorn, Pierre Jodlowski, Wouter Snoei, William Engelen

In Museum Speelklok zijn elke dag op gezette tijden tussen 10.00 tot 17.00 de volgende klankinstallaties te zien, te horen en te beleven:

Gaudeamus Walk With Me
De Muziekweek presenteert de compositie Gaudeamus Walk With Me van  klankkunstenaars Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk die zich uitstrekt over de Utrechtse binnenstad, van Museum Speelklok tot het Centraal Museum. Met een smartphone in de hand en ingeplugde oortjes wandel je door de straten die de twee musea aan elkaar verbinden. Je wordt omgeven door een warm klankbad waar de geluiden van de stad zacht doorheen filteren. Op bepaalde plaatsen doemt daarin muziek op die verandert bij het lopen. Gaudeamus Walk With Me ligt op het snijvlak tussen compositie en installatie. De compositie is ontworpen als een app (download deze gratis hier), werkt met 'geotagging', en staat daarmee met beide benen in deze tijd. Met behulp van GPS kunnen Strijbos & Van Rijswijk binnen een bepaald gebied heel nauwkeurig plekken vastleggen waar ze muzikale ingrepen en gebeurtenissen aan koppelen. En zo trekt Utrecht als een film aan je voorbij...

Felix's Machines

Felix Thorn bouwt machines voor installaties, liveoptredens, reclamefilms, theatervoorstellingen en etalages. Zijn specialiteit is het deconstrueren van bestaande objecten en het creëren van nieuwe ervaringen op het gebied van beweging, muziek en licht. Felix's Machines waren oorspronkelijk bedoeld als experiment; ze brachten livemuziek voort door geluid om te zetten in 3D-visualisaties. Dit is uitgegroeid tot een project waar Thorn voortdurend aan werkt. Met zijn muzikale uitvindingen wil hij niet het menselijk kunnen evenaren maar uitsluitend de steeds verdergaande evolutie van mechanische instrumenten uittesten.
Website Felix's Machines

Falten
Falten van William Engelen is een driedimensionaal, op bijzondere wijze gevouwen stuk papier waarop zich een partituur voor strijkkwartet door de ruimte en zo ook door de tijd uitstrekt. Falten wordt in twee vormen gepresenteerd: als installatie waarbij de waarnemer de muziek hoort en vrij om de partituur heen kan lopen (vanaf dinsdag 4 september tot en met zondag 9 september van 10.00 tot 17:00 in Museum Speelklok), en als live concert door het Sonar Quartett.

Passage
Passage is een geluidsinstallatie van de Franse componist en multimedia-kunstenaar Pierre Jodlowski. Passage is een dynamische geluidsgang waarin herinneringen centraal staan. Een sensorsysteem geeft bezoekers de mogelijkheid om hun bewegingen te volgen en daarmee de verspreiding van geluid en licht te controleren.
Buiten het immersieve en interactieve aspect zet deze installatie aan tot een diepere reflectie over tijd. Ieder kan in de installatie een manier vinden om zijn eigen geschiedenis te onderzoeken en erachter te komen wat de rol van geluiden in die geschiedenis is.

The Game

Onze wereld vol games en publieksinteractie inspireerde componist Wouter Snoei tot het maken van een installatie voor Disklavier (elektronisch aangestuurde pianola), computer en publiekslid. In 'The Game' wordt de piano omgetoverd tot interactieve spelcomputer. Door de game te spelen en de instructies op het scherm te volgen, creëert het publiekslid een verrassende muzikale compositie. De regels van het spel veranderen bij elk 'level', maar zijn voor eenieder simpel te begrijpen. U bent welkom om te komen spelen!

 

◂terug naar overzicht