Concerten

◂ terug naar overzicht

◂ Vorige Volgende ▸

Zondag 09 Sep 2012 installatie · geluidskunst
Klankinstallatie: Cold Pin / Tentoonstelling: Ontplofte Blik Aanvang: 11:00 Locatie: Centraal Museum, CM Studio
Componisten: Eli Keszler

Cold Pin (2011) (geselecteerd voor de Gaudeamus Prijs 2012) is bedoeld als een op zichzelf staande installatie en als onderdeel van een ensemble dat met partituur speelt. De installatie bestaat uit overlappende en verbrede snaren die met stemknoppen zijn bevestigd, als losstaande structuur van twee niveaus achter het ensemble. De snaren worden gestreken door stokken die aan het uiteinde van motoren zijn gelast en versterkt zijn. De individuele motoren worden in een patroon aan- en uitgezet door een microcontroller, die ingesteld wordt om de frasering die door het hele optreden is geprogrammeerd aan te passen en te herordenen. De installatie versmelt tot een geheel met het ensemble, en bepaalt de muziek verticaal terwijl de artiesten horizontaal spelen.

Bezoekers van Cold Pin kunnen ook gratis naar de tentoonstelling Ontplofte Blik. Het Centraal Museum wil met de tentoonstelling Ontplofte Blik, waaraan vijf hedendaagse kunstenaars deelnemen, stelling nemen. Kunstenaars scheppen ruimtes, vrijplaatsen, nieuwe plekken voor denken, voelen en ervaren. Kunst wil vrijheid, en kunst geeft vrijheid. Vrijheid om anders te denken, buiten alle kaders – van politiek, religie, ideologie of moraal. Het museum dient deze vrijplaatsen te beschermen tegen een populistische politiek die alleen gevestigde grote namen erkent en hedendaagse kunst ridiculiseert. Anderzijds dient de kunst ook ontdaan te worden van de ideologische stellingen en onbegrijpelijke essays waarmee tentoonstellingsmakers haar opzadelen. Het Centraal Museum vertrouwt op de zeggingskracht van het beeld zelf. William Engelen, Wolfgang Flad, Ab van Hanegem, Joris van de Moortel, en Driessens & Verstappen zijn daarom uitgenodigd om met elkaar een tentoonstelling te maken en nieuw werk te realiseren dat de bezoeker laat zien wat de vrijheid van anders denken teweeg kan brengen.

Om deze klankinstallatie en de tentoonstelling te bezoeken is een toegangskaartje nodig dat gratis kan worden afgehaald bij de festivalkassa in Museum Speelklok.

 

◂terug naar overzicht