Componist

blank

◂ terug naar overzicht

 • Charlie Piper, Engeland Asko|Schönberg
  datum: Maandag 03 09 2012 Aanvang: 20:00 Locatie: Geertekerk Prijs: €27,-/€20,- (U-Pas/<30 jr) UITVERKOCHT!

  Charlie Piper (1982) kwam op het Engelse platteland ter wereld en bleek al van jongs af aan een groot talent in, onder andere, het bespelen van een liniaal en elastieken op het tafelblad. Al snel breidde hij dat uit met piano, viool en percussie, om onder sport op school uit te komen. Al gauw kwam hij er echter achter dat hij niet geschikt was voor de meedogenloze wereld van de kamermuziek, en daarom richtte hij zijn aandacht op de populaire en lucratieve wereld van klassieke compositie. Na zijn schooltijd verhuisde hij naar de lichtstad Londen om onbezonnen een carrière als componist na te jagen, waarbij hij verschillende conservatoria afwerkte. Toen hij besefte dat het te laat was om zich te laten omscholen tot advocaat, besloot hij zijn academische leven af te sluiten met een doctorale studie aan de Royal Academy of Music, waar hij inmiddels bijna klaar mee is. Charlie heeft, op kosten van de belastingbetaler, zijn best gedaan om een internationale carrière op te bouwen, waarvoor hij heeft samengewerkt met een indrukwekkende lijst aan artiesten en recentelijk premières heeft gehad in New York, Missouri, Milaan en de Provence. Hij is onlangs benoemd tot ‘composer in assocation’ bij Music in the Round.

  Website Charlie Piper

  Programmagegevens
  Insomniac bestaat uit drie korte delen die de verschillende stadia verkennen tussen slapen en wakker zijn.

  Piper: "Vaak als ik gestrest ben of veel moet doen, schieten mijn gedachten ’s nachts heen en weer tussen verschillende incoherente, onduidelijke situaties, in een poging om de kwesties van die dag te ordenen. Het eerste deel wordt aangestuurd door nerveuze energie, het streven naar regelmaat of rust terwijl je steeds onrustiger wordt, heen en weer geslingerd worden tussen verschillende materialen.
  Terwijl ik dit werk schreef, heb ik wat tijd doorgebracht op het Zweedse eiland Gotland, waar ik voor het eerst het continue daglicht heb ervaren dat ze daar zomers hebben. Na zonsondergang blijft er een rustgevende, mysterieuze gloed in de lucht hangen, waardoor je tijdsbesef in de war raakt. Dit had natuurlijk invloed op mijn slaappatroon en het deed me beseffen hoezeer ons lichaam op licht vertrouwt om ons te laten weten hoe we ons zouden moeten voelen. Het tweede deel is geïnspireerd op mijn tijd in Gotland en verkent de surrealistische gemoedstoestand op de grens van waakzaamheid. Het laatste deel draait om slapeloosheid veroorzaakt door andere externe invloeden, zoals een buurman die een feest geeft dat de hele nacht doorgaat. Het is onstuimig en wild van aard, maar, net als de andere delen, draait het om een gefrustreerde obsessie."

  COMPOSITIE:
  Insomniac

   
 • ◂ terug naar overzicht